onsdag 10 november 2010

Att leva och dö som Ernst Rolf





Ernst Rolf har blivit fet och tappat röst och tänder.
I honom finns det inte längre nån choklad

som mäster Gerhard sjöng.
Men det var på 20-talet. Mycken tid har flutit under broarna sen dess.
Rolf dog mycket tidigare än Gerhard, men idag är de i stort sett lika döda.

Men minnena lever. Och minnet av den ene är förgyllt i kanten av antinazism och espiri, medan den andre har ett minne som i någon mån fått ett löjets skimmer. Det är ganska svårt att tycka riktigt mycket om Ernst Rolf. Man gör det lätt med en slags självironi. Hans humor, om hur gummor blir allt mer manhaftiga och om hur Selma Lagerlöf blir kär i olika skriftställar, har gått ur tiden. Jag ska inte hävda att Karl Gerhard är hot stuff heller, kanske. Men han har sin trogna skara som står vid hans sida. Han har många hundra tusen fler träffar på internet än stackars Rolf. Det är lätt att le åt honom, på ett inte helt inkännande och sympatiskt vis. Det är ju sant, det som Kalle Lind skriver. Myggans bok om Ernst Rolf är också just rolig. Han var ganska excentrisk, som ett stort barn. Men samtidigt var han en skicklig revymakare. En av de bästa. Han kunde trollbinda sin publik och hade ett sinne för evergreens som väl bara överträffas av Kai Gullmar och Jules Sylvain.


Nu ser han ut som Jokern dessutom. Stackars Rolf.

Själv har jag många gånger skämtat om det lite ironiska i att han sjunger att det blir bättre och bättre dag för dag och sedan går ett så snöpligt slut till mötes. Sex år innan börskraschen som han själv ju drabbades så hårt av. Man får ändå betänka att det här var hans storhetstid. Det var nu succéerna radades på varandra och humöret var obeskrivligt högt. Han lär ha haft två hyschare anställda vid sina revyer som gick mellan borden för att tysta publikens skratt och prat så att det inte drog ut för mycket på tiden. Jag skrev, annorstädes om Rolfs självmord tidigare och citerar mig:

"Man kan nog fråga sig huruvida Rolf egentligen ville dränka sig den där dagen vid Möja på Lidingön. Han var ju dessvärre lika slösaktig med kärlek som med pengar och hade just julen 32 en kris med Tutta Rolf som ville skilja sig. Det finns de som antyder att Ernst nog ville skrämma Tutta för att få henne att stanna kvar hos honom.

Det finns en historia om hans självmord nämligen. Han lär ha satt sin mycket stora hund [grand danoisen Hejsan] att vakta på stranden. Det var liksom den siste trofaste vännen han tyckte sig ha, som aldrig svek. Tänk bilden bara, Ernst Rolf går ensam ut på isen och kvar sitter hunden för sig själv på stranden och tittar ut mot honom. Men när Rolf försökte ta sig upp igen blev detta ett problem. För han kunde inte och hunden som vaktade trofast såg till att ingen slapp förbi. Så fast han ropade på hjälp dröjde det ett bra tag innan han kom upp ur vattnet."

Jag tror Myggan dessutom spekulerar i huruvida det kan ha varit en bidragande orsak till hans död att han inte fick torra kläder under hela resan till sjukhuset, när de slutligen fått upp honom. Ett rätt markant misstag av polisen kan tyckas. Rolf brukade ganska ofta hota om att ta livet av sig när livet blev för orättvist. Melodramatiskt och lustigt, återigen.

Men jag vill uppvärdera Ernst Rolf ändå, betrakta honom för den talang han var. Han var ändå nyskapande och käck. Borde inte det räcka? Han förstod tidigt filmmediets förtjänster och försökte få pengar ur det. Han spelade in stumfilmer och tänkte att hans låtar skulle spelas på grammofon till filmerna. Dessvärre blev det sällan så (eftersom det blev dyrare för biograferna på det viset) istället sjöng pianisterna sångerna själva och då tjänade Rolf ändå inte sina pengar.



I någon mån är han ändå ett rocköde. Han levde på vågens tipp, alltid med avgrunden på ena sidan och branten på den andra.

Dessutom handlar inte Bättre och bättre dag för dag om att världen faktiskt blir sådan. Låten erkänner världens problematik. Saken är bara den att det är med suggestion som Rolf ser lösningen. Vi ska intala oss att allting bara blir bättre. Lite på samma vis som moderna livskonsulter resonerar. Det är Emile Coué vars teorier det bygger på. Denne nämner också Rolf i sången.

Allt är ändå bara uppbyggt av perspektiv. Kanske är det inte ironiskt hur han som sjöng om de ljusnande tiderna och om att ta livet med glädje dog i ett melodramatiskt självmordsförsök som slog fel. Man behöver inte se honom som ett stort barn, lika gärna kan han vara en rockstjärna. Han brände sitt ljus i bägge ändar och kastades allt djupare i sin förtvivlan, i ett liv som inte gick ihop och där branterna växte allt vidare och djupare. Och vi vaknade upp i ett 30-tal som var lite kallare än tidigare, vattnet och kölden tog glädjens förkämpen.

Jag fick en vinylskiva med Ernst Rolf i födelsedagspresent. Den var fin. Vännen E säger att det ändå känns mer öppet med Rolfs mer konfrontativa könskrigsrretorik än att som nuförtiden bara bli arg så fort någon vill yppa åsikter om våra olika positioner i samhället. Även om mycket av Rolfs komik är väldigt föråldrat så skrattade han åt det han såg som elände, vilket jag tycker är värt sin tribut.





Alltid lika välklädd, nonchalant med fickorna i byxorna som han sedan tar upp för att visa att gamle kungen var lång. Vilka r, vilken diktion, det är ljuvligt. Två dagar innan han dog.

6 kommentarer:

  1. Kul att läsa om Ernst Rolf, eftersom jag idag la upp en låt av honom på facebook idag. Bättre och bättre dag för dag, la jag upp och en kompis svarade med att lägga upp Agitatorn som hon också citerade ur. Hon är mycket yngre än mig. Kanske får Ernst Rolf lite av en revival nu, vem vet. Kanske representerar han något som unga av idag attraheras av.

    En sak tänker jag på, när du nämner dels hans självmordsförsök, som ju också blev ett självmord för att han dog strax efter och att han jämt hotade med självmord. Jag tycker det verkar som om han hade en diagnos som ju inte är helt ovanlig bland konstnärssjälar: bipolär sjukdom eller mano depressiv sjukdom som det hette förut. Jag skulle kunna sätta en slant på att han led av detta, men det går ju dessvärre inte att kolla. Kul är han i alla fall tycker jag och din text var bra också.

    SvaraRadera
  2. Jag har samlat på Ernst Rolf i 30 år, och har glädjen av att i dag ha större delen av hans inspelningar på 78 varvare. Han gjorde inalles över 800 skivsidor. Jag har varsamt restaurerat dessa korrigerat frekvenskurvorna och tagit bort click/pops och surface noice. Resultatet blir att Ernst Rolf låter mer levande än de flesta idag levande artister. Jag njuter till fullo av Sveriges genom tiderna "störste" underhållare.
    Johnny

    SvaraRadera
  3. Läste texten och fann att det finns fortfarande människor som bryr sig och kommer ihåg den store revymakaren och artisten.
    Han var en "rocklegend" på sin tid och störst genom tiderna utan motsvarighet.
    Det finns olika siffror på hur många som följde honom till hans grav...40-60.000 människor...Inte ens "The King eller Michael Jackson mäter den storleken och då talar vi om infoflöde a' 1932.
    Klippen som vi ser har jag kommit över och digitaliserat och ser att många använder dessa på sina hemsidor nu....Det känns gott att sprida ännu i denna dag den stora energi denne man delgav hela Nordens folk..

    SvaraRadera
  4. Läste Zarah Leanders bok om sitt liv och blev tvungen att googla på Ernst Rolf. Någon som vet hur nyårs-filmen ovanför, som är otroligt bra (grått nytt hår), kunde spelas in 2 dagar innan han dog i lunginflammation? Borde vara tämligen omöjligt. Eller var det två dagar innan han gick i sjön? Borde varit i december i så fall?

    SvaraRadera
  5. Ernst Rolf tål fortfarande att lyssna på. Ja, det var raka rör på den tiden. Skelögd var han också, det syns tydligt, men det hindrade ju inte kvinnorna att springa efter honom, tvärsom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snarare du som är skelögd. Jämför te.x med Glenn Miller - då syns ingen skelögdhet hos Rolf.

      Radera